Trænger jeres teamkultur til et eftersyn?
Kan du genkende nogle af disse udfordringer:
- Konflikter, spekulationer og følelser tager magten
- Tabuer og det usagte forhindrer, at ”svesken kommer på disken”
- Vaner, rutiner og “sådan gør vi ikke her” modarbejder innovation i afdelingen
- Mangler I trivsel og tillid?
- Er det svært at forstå og bruge hinanden på tværs af fagligheder?
- Fungerer videndeling, feedback og anerkendelse optimalt?
- Er der forskellige forståelser af kerneopgaven?
- Er planen til et bedre samarbejde præget af gode hensigter og mange ord, men ingen handling?
Måske kan du nikke genkendende til nogle af disse problemer. I så fald kan du være tryg ved, at jeg kan hjælpe jer videre.
En god, dynamisk teamkultur og samarbejdskultur betyder, at teamet spiller hinanden gode og bruger hinandens forskelle til at skabe succes. Men at få sådan en teamkultur, er nemmere sagt end gjort.
Kulturen spiser strategien til morgenmad
De fleste organisationer har en række mål, KPI’er, strategier m.m. Desværre forbliver mange af disse på papiret – de sætter ikke spor i praksis. Forklaringen er typisk, at strategier bliver modarbejdet af kulturbestemt adfærd i organisationen. Bliver jeres mål og aftaler om ændringer også “spist som morgenmad”, eller bakkes de op af jeres teamkultur?
En sund og stærk teamkultur giver bedre resultater
Det er ikke nok at have et team af dygtige medarbejdere, hvis kerneopgaven skal løses effektivt og godt. Resultater udspringer af tillid, holdånd og samarbejde på tværs, og det kræver en sund teamkultur.
Gevinsten ved en sund og stærk teamkultur er:
- Bedre og mere effektiv løsning af kerneopgaven
- Bedre koordinering og samarbejde på tværs
- Mere innovation
- Større arbejdsglæde og trivsel
- Bedre udnyttelse af teamets potentialer og ressourcer
- Større bevidsthed om egen rolle og bidrag til teamet
Hvorfor er det svært at ændre kulturen?
Teamkultur er hverken noget, som vi kan se med øjet, eller noget vi er bevidste om. Den er lige så usynlig og naturlig som luften, vi indånder. Den er der bare.
Kulturen er vores praksis – det er de rutiner, vaner og koder, vi fx bruger, når vi samarbejder og kommunikerer. Indlejret i kulturen er også en forståelse af, hvad der er rigtigt og forkert – her ligger normer og værdier gemt. Det kan fx være koder til, hvordan man er en god kollega, hvor meget viden man deler, og hvordan forskellighed og uenighed håndteres.
Kultur øver således stor indflydelse på relationer og samarbejde. Da kultur arbejder i det skjulte, uden for vores bevidsthed, og desuden vedligeholdes af menneskets behov for at befinde sig i en tryg komfortzone – at gøre som man plejer – er kultur både et udfordrende og nødvendigt indsatsområde i en organisation.
Ændring af teamkulturen kræver en aktiv indsats
Det er et langt, sejt træk at ændre teamkulturen og samarbejdsmønstrene. Forandring starter med, at teamet bliver bevidst om de gamle rutiner, værdier, koder og vaner og får etableret nye og mere værdiskabende samarbejdsformer.
Det kræver et vedvarende ledelsesfokus, involverende processer og en ny værktøjskasse til afholdelse af møder, videndeling, feedback m.v.