Et spørgeskema om psykologisk tryghed og dialogen om resultatet kan forbedre virksomheden mere, end du sikkert er klar over. Derfor bliver psykologisk tryghed et stadig vigtigere fokusområde på danske arbejdspladser. Og det handler langt fra kun om, at medarbejderne trives, selv om det selvfølgelig også er vigtigt.
Psykologisk tryghed giver bedre resultater
Der er ligefrem evidens for, at psykologisk tryghed er det vigtigste for at have et high performance team. Ifølge Niagara Institute giver psykologisk tryghed:
- 76% højere engagement fra medarbejdere
- 50% højere produktivitet
- 74% mindre stress
Og det er jo logisk:
- Trygge medarbejdere tør mere i stedet for at tage de sikre standardløsninger hver gang
- De tør tale om fejl, eller hvad de er usikre på, de lærer af fejlene og taler åbent om, hvordan opgaverne løses bedst muligt
- De sikrer, at fejlene kommer på bordet med det samme, så de kan blive rettet,
- I stedet for at gemme bekymringer og uenigheder væk i tavshed og skyde skylden på hinanden, får de talt om udfordringerne i det åbne rum og undgår dermed konflikterne
Scan jeres psykologiske tryghed med et spørgeskema
Du kan måle dine medarbejders psykologiske tryghed via spørgeskemaer og test. Måske kan du ligefrem finde gratis spørgeskemaer her på nettet.
Nogle af de udsagn, medarbejderne skal tage stilling til, er:
- ”Det er svært at bede andre medlemmer i dette team om hjælp.”
- ”Det er trygt at løbe en risiko i dette team.”
- ”Medlemmer af dette team er i stand til at tale om problemer og vanskelige spørgsmål.”
Alt sammen spørgsmål, der fortæller dig, hvor trygge dine medarbejdere er.
Spørgeskemaet lukker op
Spørgeskemaet vil både vise jeres styrker og hvor der er forbedringsmuligheder. I får altså adgang til som viden, som i høj grad kan forbedre teamets resultater, kultur og psykiske arbejdsmiljø:
- Skal I optimere mødekulturen?
- Er det tydeligt for alle, hvordan I beder hinanden om hjælp?
- Skal I præcisere, hvad der er god tone på en arbejdsplads, og hvad der ikke er?
- Skal I have lavet nogle aftaler om hvordan i taler om uenigheder og bekymringer?
- Måske skal I have trænet nogle kompetencer fx feedback?
Så langt så godt. Spørgsmålet er, hvornår noget er så problematisk, at du skal gøre noget ved det, og hvad du i så fald skal gøre. Derfor anbefaler jeg, at du hyrer en organisationskonsulent som mig til at tage hånd om hele processen. Til at sikre tryghed og fremdrift.
Det betyder, at du får en proces, hvor processen faciliteres af en professionel konsulent. En konsulent som er ekspert og certificeret i psykologisk tryghed.
Det giver også et professionel og afprøvet setup, idet vi bruger spørgeskemaet fra “The Fearless Organization Scan” (som er kvalitetssikret af Harvard-professor Amy Edmondson), og at besvarelserne er anonyme.
Hvad er fordelene ved en ekstern facilitator?
Fordelene ved at bruge en ekstern organisationskonsulent som facilitator og et evidensbaseret og afprøvet koncept er mange:
- Når du hyrer en, som er certificeret i psykologisk tryghed, ved dine medarbejdere, at du tager arbejdskulturen og processen seriøs.
- Især hvis der er udfordringer, er det vigtigt, at du har en professionel sparringspartner. En der kan analysere resultaterne med dig og forestå dialogen.
- Mine +25 års erfaring med organisationsudvikling og psykisk arbejdsmiljø sikrer, at jeg spørger ind til det rette. Jeg sikrer også en tryg og konstruktiv samtale, hvor alle kommer til orde.
- I får adgang til min store værktøjskasse og dermed inspiration og sparring på hvordan I konkret kan øge den psykologiske tryghed.
- Et Amy Edmondson valideret spørgeskema og setup, som sikrer anonymitet