Kan du svare på spørgsmålene om sexchikane og krænkelser i jeres virksomhed?
Mange virksomhedsejere og ledere spørger sig selv i disse dage, om sexchikane, krænkede adfærd og sexisme foregår på deres arbejdsplads. Nogle har intet kendskab, andre har en fornemmelse af, at der foregår et eller andet, og andre igen har kendskab til tilfælde af uønsket seksuel opmærksomhed. Uanset hvor god din fornemmelse er, har du brug for mere klarhed. Brug for en uvildig undersøgelse.
Kan du svare på de essentielle spørgsmål?
Din bestyrelse, dine medarbejderne, arbejdsmiljøudvalget og samarbejdsudvalget vil nemlig forvente, at du kan svare på spørgsmål som fx
- Oplever medarbejderne sexchikane, krænkelser eller sexisme?
- Hvordan håndterer ledelsen sager om sexchikane og sexisme?
- Hvor mange sager om sexchikane er blevet indberettet de sidste 5 år? Og hvordan er de håndteret?
- Hvilke politikker og retningslinjer har vi i forhold til sexchikane?
- Er det trygt for medarbejderne at henvende sig, hvis de selv oplever seksuelle krænkelser, eller hvis de oplever andre blive udsat for det?
- Hvordan skaber vi en kultur, hvor sexchikane og sexisme ikke er acceptabelt? Og hvor vi ikke bliver styret af ubevidste fordomme?
- Hvordan skaber vi en kultur, hvor man kan tale åbent om sexisme, magt og social kontrol?
- Hvad gør vi konkret, hvis en medarbejder oplever sexchikane eller anden krænkende adfærd?
For at du kan svare på disse spørgsmål, har du brug en faglig ekspertise og vurdering. Og du har brug for at vise handling.
Det er her, jeg kan skabe tryghed og hjælpe jer videre.
Hvordan stoppes sexchikane og krænkelser?
Nogle tænker at det er muligt at komme sexchikane, krænkelser og sexisme til livs, hvis man henviser til juraen og måske entrerer med en advokat. Det er dog en kortsigtet løsning.
Hvis der skal ske en reel ændring, skal kulturen og strukturerne ændres. Der skal skabes en psykologisk tryghed og et sprog, der gør det muligt at tale om seksuelle krænkelser og sexisme. Magtstrukturerne skal under lup. Adfærden skal ændres. Det kræver mere end en advokatundersøgelse og en trivselsmåling. Det kræver en professionel, målrettet og strategisk indsats.
Få fakta på bordet
Før I kan ændre kulturen og stoppe sexchikane, er I nødt til at undersøge problemets omfang og den nuværende kultur. I skal have identificeret de bevidste eller ubevidste kønsmæssige myter, fordomme og bias. Det giver jer et godt fundament for at udarbejde og implementere løsninger, der virker og skaber en reel ændring i adfærd.
Meagafonundersøgelse (sep. 2020) viser at
- 40 % af kvinder og 15 % af mænd været udsat for sexchikane på et tidspunkt i deres liv
- 13 % angiver at der er klare regler for håndtering sexchikan på deres arbejdsplads
- 72 % vil være tryg ved at gå til nærmeste chef, hvis man udsættes for sexchikane.