Kan du svare på spørgsmålene om sexisme i jeres virksomhed?
Mange virksomhedsejere og ledere spørger sig selv i disse dage, om sexchikane, krænkede adfærd og sexisme foregår på deres arbejdsplads. Nogle har intet kendskab, andre har en fornemmelse af, at der foregår et eller andet, og andre igen har kendskab til tilfælde af uønsket seksuel opmærksomhed. Uanset hvor god din fornemmelse er, har du brug for mere klarhed. Brug for en uvildig undersøgelse.
Din bestyrelse, dine medarbejderne, arbejdsmiljøudvalget og samarbejdsudvalget vil nemlig forvente, at du kan svare på spørgsmål som fx
- Oplever medarbejderne sexchikane, krænkelser eller sexisme?
- Hvordan håndterer ledelsen sager om sexchikane og sexisme?
- Hvor mange sager om sexchikane er blevet indberettet de sidste 5 år? Og hvordan er de håndteret?
- Hvilke politikker og retningslinjer har vi i forhold til sexchikane?
- Er det trygt for medarbejderne at henvende sig, hvis de selv oplever seksuelle krænkelser, eller hvis de oplever andre blive udsat for det?
- Hvordan skaber vi en kultur, hvor sexchikane og sexisme ikke er acceptabelt? Og hvor vi ikke bliver styret af ubevidste fordomme?
- Hvordan skaber vi en kultur, hvor man kan tale åbent om sexisme, magt og social kontrol?
- Hvad gør vi konkret, hvis en medarbejder oplever sexchikane eller anden krænkende adfærd?
For at du kan svare på disse spørgsmål har du brug en faglig ekspertise og vurdering, som I sikkert mangler internt i organisationen. Og du har brug for at vise handling.
Hvordan stoppes sexchikane og sexisme?
Nogle tænker at det er muligt at komme sexchikane, krænkelser og sexisme til livs, hvis man henviser til juraen og måske entrerer med en advokat. Det er dog en kortsigtet løsning.
Hvis der skal ske en reel ændring, skal kulturen og strukturerne ændres. Der skal skabes en psykologisk tryghed og et sprog, der gør det muligt at tale om seksuelle krænkelser og sexisme. Magtstrukturerne skal under lup. Adfærden skal ændres. Det kræver mere end en advokatundersøgelse og en trivselsmåling. Det kræver en professionel, målrettet og strategisk indsats.
Før I kan ændre kulturen og stoppe sexchikane, er I nødt til at undersøge problemets omfang og den nuværende kultur. I skal have identificeret de bevidste eller ubevidste kønsmæssige myter, fordomme og bias. Det giver jer et godt fundament for at udarbejde og implementere løsninger, der virker og skaber en reel ændring i adfærd.
Meagafonundersøgelse (sep. 2020) viser at
- 40 % af kvinder og 15 % af mænd været udsat for sexchikane på et tidspunkt i deres liv
- 13 % angiver at der er klare regler for håndtering sexchikan på deres arbejdsplads
- 72 % vil være tryg ved at gå til nærmeste chef, hvis man udsættes for sexchikane.
Undersøgelse af sexchikane og sexisme på arbejdspladsen
Med en uvildig undersøgelse af sexchikane og sexisme på jeres arbejdsplads får I
1. en analyse af, om der på arbejdspladsen er udfordringer med sexisme, sexchikane eller med en adfærd, der kan opfattes som krænkende
2. en vurdering af virksomhedens hidtidige håndtering af sexchikane og krænkelser, herunder om de eksisterende politikker og retningslinjer er tilstrækkelige
3. en beskrivelse virksomhedens kultur i form af en række hypoteser om fordomme, kulturtræk, magt, de psykologiske dynamikker osv.
4. en afdækning af om lederne føler sig klædt på til at arbejde med sexchikane og ændring af en sexistisk kultur, til at takle henvendelser om seksuel chikane og til den adfærdskorrigerende samtale med krænkeren
5. anbefalinger og forslag til, hvordan der skal reageres på eventuelle krænkelsessager og hvordan I kan forhindre sexchikane og styrke en sund kultur præget af ligeværd, diversitet og psykologisk tryghed.
Undersøgelsen består af 4 delelementer
- Indledende møde med ledelsen og information til medarbejdere
- Dataindsamling via fokusgruppeinterview, gennemgang af personalepolitik, håndtering af henvendelser mv. Der kan også gennemføres en spørgeskemaundersøgelse.
- Rapport, som opsummerer undersøgelsens resultater og konklusioner , samt giver anbefalinger (4-6 sider)
- Dialogmøde med ledelsen, SU eller bestyrelsen, hvor undersøgelsens resultater og anbefalinger præsenteres, og hvor der udarbejdes en handleplan for det fremadrettede arbejde
Kontakt mig på tlf. 23 64 45 69 eller via kontaktformular, hvis du vide mere eller have et tilbud.
Whistleblowerordning – en hotline medarbejderne kan kontakte
Det er virksomhedens ansvar at sikre, at medarbejderne ikke udsættes for krænkende handlinger, herunder sexchikane. En forudsætning herfor er, at medarbejderne ved, hvor de skal henvende sig, hvis de er vidende om eller selv bliver udsat for krænkede adfærd.
For de fleste virksomheder vil det være en god løsning at etablere en uvildig whistleblowerordning, hvor medarbejderne kan henvende sig, hvis de føler sig udsat for seksuelle krænkelser.
En uvildig whistleblowerordning vil gøre det mere trygt for medarbejderne at indberette en oplevet seksuel krænkelse. Den vil også betyde, at den enkelte medarbejder kan få professionel støtte til at håndtere situationen og de mange følelser, der naturligt kommer i forbindelse med en sådan oplevelse.
Ledelsen vil med en whistleblowerordning få en uvildig og professionel instans til at håndtere henvendelser om krænkelser og til at støtte og hjælpe medarbejderen videre.
Kontakt mig på tlf. 23 64 45 69 eller via kontaktformular, hvis du vide mere eller have et tilbud.
Få hjælp til processen med at skabe en sund kultur
En undersøgelse giver et godt fundament for at få stoppet den adfærd og kultur, som bevidst eller ubevidst på en eller anden måde har legitimeret krænkede adfærd og sexisme. En undersøgelse gør det dog ikke alene.
Det bliver den store udfordring er at skabe en sund kultur, hvor diversitet og ligeværd opfattes som afgørende for udvikling og succes. Når det er en stor og svær udfordring for det fleste ledere er det både fordi sexchikane, krænkende adfærd og sexisme er tabubelagte emner og fordi kulturændringer forudsætter at adfærd, værdier og strukturer ændres.
Få ekstern professionel rådgivning og støtte til at
- uddanne lederne til at spotte sexchikane, at håndtere krænkelse, at udvikle en sund kultur med tryghed og diversitet, at give og modtage feedback mv.
- gennemføre en proces i medarbejdergruppen, hvor I får talt om udfordringerne og hvor I får redskaber til at ændre kulturen og styrke trivslen.
Kontakt mig på tlf. 23 64 45 69 eller via kontaktformular, hvis du vide mere eller have et tilbud.
Hvorfor kan jeg hjælpe dig?
Jeg har 25 års professionel erfaring med kultur, forandringsprocesser og HR, bl.a. som HR-partner og HR-chef i ATP og Ældre Sagen. Jeg er oprindelig uddannet antropolog med speciale inden for køn, kommunikation og udvikling fra Aahus Universitet. Derudover har jeg en master i organisationspsykologi fra RUC og en række HD-fag.
Det betyder, at jeg har stor viden om og erfaring med
- psykologiske dynamikker, virksomhedskultur og ledelse
- køn, ligestilling, diversitet og arbejdsmiljø
- personalepolitikker og -retningslinjer
- personalesager, herunder afskedigelse
- etablering af et psykologisk trygt rum
- gennemførsel af undersøgelser fx fokusgruppeinterview
- coaching og sparring til ledere og HR
- undervisning og facilitering af møder og workshops
Klik her for at læse mere om mig, mine erfaring og tilgang.
Med mig får du også adgang til andre specialister
Afhængig af opgaverne samarbejder jeg andre specialister og konsulenter. Fx samarbejder jeg med et advokatfirma, en konsulent der har en forsket i køn og diversitet og et konsulenthus med speciale i udarbejdelse af spørgeskemaer.
Lad os tage en snak om, hvordan I kommer videre
Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan I kan komme godt videre med en uvildig undersøgelse af sexchikane eller en whistleblowerordning, er du meget velkommen til at kontakte mig. Jeg kommer også gerne forbi til et uforpligtende møde.
Ring gerne til mig på telefon 23 64 45 69. Du er også meget velkommen til at skrive til mig via kontaktformularen, så vender jeg tilbage til dig.